header 2017-2 homepage.jpg
 
 

Scheidsrechters vervolg

Inleiding
De KNHB adviseert om het fluiten van jongs af aan te integreren in de hockeyopleiding. Hierdoor is het fluiten van wedstrijden, net als trainen en het spelen van wedstrijden, een wezenlijk onderdeel van het lidmaatschap.
Elke wedstrijd moet immers gefloten worden, maar het garandeert ook adequate kennis van de spelregels van alle spelers en speelsters.

Arbitrageplan
De Arbitragecommissie heeft een Arbitrageplan opgesteld. Het doel hiervan is om de arbitrage naar een hoger plan te tillen en te borgen voor de toekomst. Goede arbitrage draagt ertoe bij dat er meer respect en sportiviteit op de hockeyvelden komt. Dit komt ook de kwaliteit van de wedstrijden ten goede. Zowel spelers, coaches als toeschouwers zullen hiervan profiteren.


Scheidsrechter kaart
Alle eerstejaars C-junioren zijn en worden verplicht om een scheidsrechter cursus te volgen en het examen met goed gevolg af te leggen. Gedurende het hele seizoen wordt door de Arbitragecommissie een online scheidsrechter cursus aangeboden. De cursus wordt afgesloten met een examen. Het kan zo zijn dat de bepaalde data voor de cursus of het examen niet uitkomen in je agenda. Het is dan de verantwoordelijkheid van de cursist om in overleg met de Arbitragecommissie een passend tijdstip te vinden. De cursus dient in ieder geval tijdens je 2e jaar C-junioren met goed gevolg afgelegd te zijn om de CS-kaart (Clubscheidsrechter) te behalen. Wanneer je het examen niet met goed vervolg aflegt, moet je je voor de eerstvolgende examenronde wederom aanmelden. Dit blijft zich herhalen totdat je het examen succesvol hebt afgerond. 

De examens zullen gehouden worden in de eerste maanden van het nieuwe seizoen. De arbitragecommissie bepaalt de examendata en maakt deze tijdig kenbaar via de website en een persoonlijke mail.

Spelbegeleiding Jongste Jeugd
Om alvast kennis te maken met het fluiten van wedstrijden worden Junioren  ingezet voor het begeleiden van de jongste jeugd (F-, E6- en E8-tallen).  Iedereen zal een aantal keren in het seizoen ingezet worden als spelbegeleider. Deze begeleiders moeten het zonder ‘bewijs’ of ‘diploma’ stellen, maar worden wel begeleid door een ouder van het thuisspelende team. Lees alles over spelregels en wat er van je verwacht wordt op de website van de KNHB.

Arbitrage Junioren
Alle leden, ook senioren, met een scheidsrechterkaart kunnen worden ingedeeld voor het fluiten van de junioren vanaf D-leeftijd. Ook enthousiaste ouders met een scheidsrechter kaart komen hiervoor in aanmerking.
Lees alles over spelregels en wat er van je verwacht wordt op de website van de KNHB.

Arbitrage Senioren
De senioren fluiten elkaars wedstrijden.

Indeling scheidsrechters
Scheidsrechters worden bij toerbeurt ingedeeld, zodat de last evenredig wordt verdeeld. Er wordt bijgehouden hoe vaak iemand heeft gefloten.
Ingedeelde scheidsrechters krijgen ruim van tevoren een mail waarin moet worden bevestigd dat ze de mail hebben gezien. Een week voor de wedstrijd wordt er nog een herinneringsmail gestuurd.

Indien je verhinderd bent, moet je zelf voor vervanging regelen. Potentiële vervangers staan op het afgeschermde gedeelte van de website. Na inloggen met lidmaatschapsnummer en wachtwoord is de lijst met alle scheidsrechters beschikbaar.

Indien je geen wachtwoord hebt of het bent vergeten, stuur dan een mail naar [email protected] om het op te vragen.

Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF)
Na de wedstrijd dienen scheidsrechters het DWF direct af te ronden met betreffende coaches. Het DWF is voor iedereen beschikbaar via de LISA app op elke smartphone, behalve Windows smartphones. 

In de herinneringsmail wordt een code meegestuurd, waarmee ingelogd kan worden als scheidsrechter voor een bepaalde wedstrijd. Beide scheidsrechters dienen het DWF af te ronden om een uitslag definitief te maken.

Een handleiding voor het DWF vind je hier

No shows
Een no-show is het niet verschijnen tijdens of het niet zorgen voor adequate vervanging voor een arbitrageverplichting. Het zal duidelijk zijn dat dit direct twee teams, veel toeschouwers en de club enorm dupeert. Niet komen opdagen zal gepast worden gesanctioneerd tot en met het geschorst worden voor je eigen wedstrijd. Voorkom dus dat je drie teams dupeert. Niet komen opdagen of geen vervanging regelen is dus niet aan de orde en gaat je 12,50 euro (Junior) of 25 euro (Senior) kosten.

Arbitragecommissie
De Arbitragecommissie bestaat uit de volgende personen:

Opleidingen
Peter Brösel
Dick Gierlings

Minioren
Natascha Govers

Junioren
Alfred den Besten

Senioren
Thijs van de Veerdonk